Ik mag er zijn!

Home/Blog/Ik mag er zijn!

ADHD, ADD, aandoeningen uit het autistische  spectrum, manisch-depressief, bi-polair, gestoord, of: anders en gevoeliger voor je omgeving, voor je eigen leven?Ik-mag-er-zijn

Diagnoses en overtuigingen worden gecreëerd: jij bent anders, dus hoor jij dat je een leven lang antidepressiva, Ritalin of andere medicijnen moet nemen. Dit gaat nooit meer over. De boodschap is in alle gevallen ‘jij bent niet okee zoals jij bent’. Dat op zich is al lastig, laat staan de oordelen van anderen. Het resultaat is in ieder geval dat jij je afgewezen, niet aangenomen, niet gezien en gehoord voelt. Ik ken het uit eigen ervaring. Dus ga jij bewijzen dat je het wél kan. Dat doe je met enorme prestaties, die soms leiden tot verslavingen, zoals eten, snoepen, alcohol en drugs, sporten, gamen, internetdaten en relaties. Deze verslavingen bieden even rust: je voelt je voor dat moment ontspannen en aangenomen, veilig. Toch groeit onbewust je pantser na verloop van jaren totdat je eigenlijk niet meer weet wie jij in essentie bent.

Methodiek
In je zoektocht naar hulp voor dwangmatige handelingen, angsten, paniekaanvallen en hyperventilatie kom jij de bekende aanbieders tegen. De psycholoog of psychiater die wel een methodiek voor je klaar heeft, waarbij jouw storing na uitgebreid onderzoek past en behandeld kan worden. Een klant van mij zei na 4 sessies: ‘Had ik dit geweten, dan had ik me 10 jaar psycholoog kunnen besparen’. Zij beschreef dat zij door mijn coaching weer durfde te kijken wie zij eigenlijk is. Onze geleerde overtuigingen en oordelen die van buiten, maar ook van binnen groeien, kunnen sterker zijn dan wij beseffen. Zij bepalen hoe wij in het leven staan, hoe wij onszelf aannemen of afstoten.

Enorme stappen
Ik heb nu een klant van 22 jaar, diagnose ‘ADD’ en zó lief! Dat vonden de psychologen bij de GGZ raar, want zij hadden meer de lastige klanten met ADHD en ADD. In 4 sessies heeft deze jongen, die onder een steen had geleefd en bijna niets durfde, enorme stappen naar buiten gezet. Hij gaat staan in wie hij zelf is en niet wat gewenst is. Hij leeft nu meer zijn overtuiging ‘Ik kan het’ in plaats van ‘Ik durf niet’! Ik heb met hem gekeken wat hij wél kon, en vandaaruit wat er ontbrak om de andere dingen ook te doen. Hij vond focus, diepe ademhaling als blokkades, oude overtuigingen opkomen. Iedere ochtend begint zijn dag nu met het mantra: ‘Ik ben okee; alles wat ik doe is goed! Ik keur mijzelf helemaal goed.’

Mijn doel is bewustwording en vrijheid en ruimte om nieuwe keuzes te maken, welke dat ook mogen zijn.  Mijn missie: jij mag er helemaal zijn!

Trots en blij dat ik vanaf juni 2015 voor 2 jaar lang als life coach van Rotterdam mag schrijven. Ik verheug mij op veel mooie klanten, die ik mag begeleiden tot hun blijdschap en geluk.

Geschreven door Astrid luciga ForYouMagazine.nl

By |29 mei, 2015|Blog|2 Comments

2 Comments

 1. Jolanda van de Beek 29 mei 2015 at 17:04 - Reply

  Je hebt een mooi stukje geschreven Astrid, en voor mij ook heel herkenbaar. Ik wil hier graag op reageren door een stukje van mijn ervaringen te delen met jou ( en mogelijk anderen die het willen lezen) .

  Ik heb zelf jaren lang last gehad van depressief zijn, hyperventilatie, stress, paniekaanvallen en burn-out.
  Ik schaamde me, ik snapte niet waarom juist ik hier last van had, ik wist niet waar het door kwam en ik wist al helemaal niet hoe ik er van af kon komen.

  Het begon allemaal toen ik 25 was, net moeder van mijn 3e kindje. Dan hoor je toch te genieten en gewoon gelukkig te zijn. Dus waar ik last van had was niet “normaal”. Maar goed, het was een dag, gewoon als elke dag, ik ging s’avonds naar bed en voelde een brok in mijn keel. Ik dacht ik slik en dan gaat het wel weg, dus niet….dan maar wat water drinken dan slik ik het wel weg……ook niet….zo bang….ik dacht ik ga dood….ik stik….ik voelde me raar worden, mijn hart begon te kloppen als een gek en ik begon vreselijk te trillen.
  Hyperventilatie…..ik had er nog nooit van gehoord, voelde me door mijn huisarts niet begrepen, kreeg kalmeringstabletjes voorgeschreven en dat was het. Ik durfde er ook niet over te praten, ik schaamde me zo. Bijna 15 jaar lang heb ik zo aangetobt, soms ging het wat beter maar meestal voelde ik mij niet gelukkig. Ondertussen verhuisd en een nieuwe huisarts. Mijn klachten werden weer heviger en ik heb het toen eindelijk aangedurfd om uit te spreken naar mijn huisarts dat ik me vanbinnen zo onzeker voelde. Ik kreeg antidepressiva ( er ontbrak een stofje in mijn hersenen was de uitleg) het ging langzaam aan steeds beter, zelfs zo goed dat ik de medicatie vergat in te nemen. Afbouwen dus, fijn,……..maar ondertussen leefde ik nog steeds zo zoals ik al die jaren al geleefd had (achteraf gezien in mijn hoofd dus) niets veranderd dus …… en na een tijdje viel ik weer op de bodem van de emmer. Terug naar de huisarts die weer antidepressiva wilde voorschrijven…….maar de eigenwijze in mij wilde niet z’n hele leven pillen in nemen (daar heb ik altijd al een afkeer van gehad, en nog steeds). Ik wil weten waarom ik dit heb en waar dit vandaan komt……er moet toch een oorzaak zijn??? Ondertussen speelde bij mij ook nog de vraag, Wie ben ik eigenlijk??? Hier is mijn zoektocht begonnen. Ik kreeg een folder van Emotioneel Lichaams Werk aangereikt en ben daar in therapie gegaan. Eerst als cursist, later als assistent. Ik leerde hier weer om te voelen. Ondertussen moest ik via mijn werkgever een quickscan laten doen bij een psycholoog/psychiater. omdat ik me ziek gemeld had. De psycholoog was een jaar of 25, ik voelde me er niet prettig bij om hem mijn levensverhaal en klachten te vertellen. Ik moest een pak vragenlijsten invullen, die gingen door naar een psychiater die er zijn oordeel over zou geven. Dat luidde, ga jij maar eens flink puberen en als dat niet helpt, neem dan maar van mij aan dat je weer antidepressiva gaat slikken, want daar heb ik al heel veel mensen mee geholpen. Met andere woorden luister niet naar jezelf maar luister naar mij, ik heb er voor geleerd en ik weet wat goed is voor iedereen. ( Ben ook nog bij een andere psycholoog geweest, ook vragenlijsten invullen en die noemde mij LABIEL.)
  hahaha wat een grap , en hoeveel mensen luisteren er braaf en geloven alles wat een ander hen zegt?
  Door dat ik weer leerde voelen, kon ik begrijpen waarom ik steeds die klachten had. Ik luisterde steeds naar anderen in plaats van naar mezelf. Ik ben me toen steeds meer gaan bezighouden met wat IK leuk en belangrijk vind. Dat is vreemd en steeds weer proberen en voelen of het past of toch niet. Wat ik vooral geleerd heb is Doen is Ervaren is Leren. Van Emotioneel Lichaams Werk uit ben ik de opleiding Mensgericht Coachen en Specialist Coach & Counseller bij de Academie voor Coaching en Counseling gaan doen en daarop aansluitend 2 jaar Spiritueel Therapeut. Daarnaast nog veel andere cursussen en workshops gedaan die mij aanspraken.Tevens heb ik hierdoor talenten van mijzelf ontdekt, waarvan ik niet wist dat ik ze had. Zo is Coachpraktijk De Zonnestraal ontstaan en later volgde ook nog JB-Art, waar ik kunstzinnige creaties bedenk en maak, allen vanuit de mandala. Ben je nieuwsgierig geworden naar mij en mijn verhaal kijk dan eens op mijn website http://www.dezonnestraal.net of op mijn FB pagina JB-Art creations from the heart. Ik hoop je te kunnen inspireren om ook moedig te zijn. Durf jij het aan om ook jouw hart te volgen.

  Wellicht tot ziens,

  hartegroet Jolanda van de Beek

  Ik geloof dat de boodschap “Jij bent niet oké zoals je bent” , niet alleen geldt voor ADHD, ADD en alle andere stoornissen die men bedacht of gecreëerd heeft, maar dat die boodschap eigenlijk op bijna iedereen van toepassing is.

 2. Astrid 24 maart 2016 at 11:19 - Reply

  Hartelijk dank Jolanda, wat fijn dat jij je weg zo open deelt en aangeeft welke stappen jij hebt ondernomen.
  Fijn dat jij vanuit je eigen ervaringen en moed anderen weer aantrekt die hun hart willen openen naar ” Ik mag er zijn” lieve groet Astrid

Leave A Comment